Wat houdt saxofoonles in?
Saxofoonles, saxofoonles haarlem, saxofoon
15732
page-template-default,page,page-id-15732,page-child,parent-pageid-15592,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Wat houdt saxofoonles in?

Plezier in muziek
Wat bij het spelen van een saxofoon voorop staat is in eerste instantie plezier. Muziek maken is iets wat je doet omdat je het leuk vindt.

Ontspanning en inspanning
Je moet er echter wel wat voor doen want het bespelen van een saxofoon gaat niet vanzelf. In mijn lessen zoek ik daarom een evenwicht tussen ontspanning en inspanning.

Wat komt er zoal aan de orde in een les?

 

Het op gehoor spelen
Op die manier ontdek je wat voor tonen je uit je sax kunt halen. Hiervoor gebruiken we een aantal oefeningen/ spelletjes waarbij je elkaar naspeelt. Je leert zo om de noot die je hoort na te spelen. Ook het ritme ( hoe snel speel je de noten) en de duur (hoe lang duurt de noot) komen aan de orde. Later komt ook het nabootsen van het geluid aan de orde.

Het lezen van noten
Door noten op te schrijven hoef je niet alles te onthouden wat je speelt. Daarnaast kun je ook iets spelen wat een ander heeft bedacht. Verschillende muziekstijlen komen aan de orde, van klassiek tot jazz. Alle symbolen/ tekens die daarbij worden gebruikt, behandel ik.

De theorie van de muziek
Een muziekstuk staat meestal in een bepaalde toonsoort, daardoor moet je soms noten verhogen of verlagen. Wat dat is en waarom dat gebeurt leg ik uit op een praktische manier. Dit gebeurt op een moment dat je je saxofoon voldoende beheerst zodat je dit ook zelf uit kunt proberen.

Techniek
Dit komt voortdurend aan de orde. Hoe houdt je een saxofoon vast, op wat voor manier blaas je , hoe haal je adem, is je houding goed, etc.

Improvisatie
Dit komt overeen met het op gehoor spelen, alleen speel je niet iets na maar je bedenkt zelf een melodie. Dit kun je doen met en zonder muzikale begeleiding. Als je dat wel doet dan moet je goed luisteren naar wat die begeleidende partij doet.

Het onderhoud van een saxofoon
Je moet een saxofoon op een bepaalde manier behandelen. Dit geldt ook voor het saxofoonriet. Het goed behandelen van een saxofoon is noodzaak, als je dat niet doet kan een saxofoon onbespeelbaar worden.

Advies bij aankoop
Een goed instrument is het halve werk, vandaar dat ik ook adviseer bij de aankoop. Op verzoek ga ik (gratis) mee naar een muziekwinkel om een saxofoon uit te zoeken. Zie hiervoor verder Een saxofoon kopen of huren.

Samenwerking
Verder is het in een les belangrijk dat je samen bezig bent, je doet het niet voor mij maar voor jezelf. Ik fungeer als een soort wegwijzer.